Milieuvriendelijke outdoor kleding zonder PFK’s??

Pinewood is met hun gebruik van Bionic Finish een trendzetter en voorbeeld voor vele andere outdoor kledingmerken.

Wist jij namelijk dat… :

Greenpeace haar nieuwe onderzoeksrapport over hoogwaardige buitensportkleding online heeft gebracht? Uit dit rapport blijkt dat de outdoor merken die de liefde voor de natuur in hun advertenties vaak op een heel romantische manier promoten, achter gesloten deuren diezelfde natuur keihard vervuilen met chemicaliën (PFK’s) die in de kleding en outdooruitrustingen verwerkt worden. Studies tonen zelfs aan dat PFK’s zich kunnen ophopen in levende organismen.

PFK staat voor Poly- en perfluorkoolwaterstoffen. Dit zijn koolstofwaterstofverbindingen waarbij de koolstofwaterstofverbinding vervangen is door een koolstoffluorverbinding. Dit product is getest en veilig bevonden voor mens en milieu, maar de chemische verbinding zet zichzelf na verloop van tijd om in een andere verbinding die wel schadelijk is voor mens en milieu.

PFK’s worden, door hun eigenschap zowel water- als olie-afstotend te zijn, gebruikt in verschillende industriële processen en dagelijkse voorwerpen. Een wijdverspreide stof is bijvoorbeeld het polymeer PTFE, dat onder de naam Teflon wordt gebruikt voor antiaanbaklagen in kookpotten, pannen maar ook outdoor kleding…

De ongerepte natuur blijkt ineens niet meer zo ongerept te zijn. Er werden PFK’s gevonden in zowel waterbiotopen als op het vaste land. Een fenomeen dat te verklaren is door het feit dat PFK’s de eigenschap hebben om zichzelf te vermenigvuldigen.

PFK’s kunnen zich ook ophopen in levende organismen. Men vond bijvoorbeeld PFK’s in de lever van ijsberen in Antarctica en eveneens in menselijk bloed in vrijwel alle populaties wereldwijd. Testen met dieren tonen aan dat PFK’s de hormonenbalans kunnen verstoren, schadelijk zijn voor de voortplanting, potentieel kankerverwekkend zijn en tumoren sneller laten ontwikkelen..

Maar outdoor kleding is toch voor en door natuurvrienden???

De PFK’s worden gebruikt om textielproducten wind- en regenbestendig te maken. Greenpeace selecteerde voor hun onderzoek producten van verschillende merken waarvan men vermoedde dat er PFK’s aanwezig zouden zijn door ofwel het gebruik van een Durable Water Repellent behandeling of het gebruik van een polyfluorkoolstof-membraan. In totaal testte het onafhankelijk laboratorium dat ingeschakeld werd veertig stalen van eenzelfde hoeveelheid producten. In elf van de samples werd een zeer moeilijk afbreekbare langeketen-PFK terug gevonden die geklasseerd staat als ‘hoogst zorgwekkende substantie’. De korteketenverbindingen werden in sommige producten in zeer hoge concentraties teruggevonden, bijvoorbeeld in jassen van de merken Norrona en Patagonia.

De Bionic finish van Pinewood, een waardig alternatief!

Sinds 2017 is Pinewood, mede door deze onderzoeken, voor 100% over gestapt op Bionic Finish ECO. Dit betekend dat er helemaal geen PFK’s meer worden gebruikt om de kleding water en vuil afstotend te maken. Pinewood neemt hierin een voortouw en kruipt niet weg voor haar verantwoordelijkheden. Geen shady business achter de schermen maar gewoon transparantie naar de klant.

Met deze grote sprong, gaat Pinewood AB voorbij aan andere merken zoals Patagonia, Fjallraven, Jack’s Wolfskin en Vaude!

Bionic-Finnish® Eco:

Een milieuvriendelijke water- en vuilafstotend behandeling, zonder fluor (PFK), voor sport en outdoor textiel. Door de enorme vertakking en hydrofobe polymeer zullen waterdruppels van het textiel af rollen waardoor het materiaal droog en licht van gewicht blijft.  De behandeling is zeer slijtvast. Waterafstotend tot 10 wasbeurten. (40°C) Daarna zal het materiaal opnieuw geactiveerd moeten worden door het te strijken of in een droger te drogen na het wassen. Alle producten die buiten worden gedragen in regenachtige omstandigheden, met of zonder membraan, zouden een betere ventilatie en waterafstotende buitenlaag moeten hebben... Dit biedt de Bionic Finish® coating.

Je hebt geen speciale reinigingsmiddelen nodig. Ook is het belangrijk geen wasverzachters te gebruiken,  omdat dit de functie van de behandeling beperkt.

Bionic- finish® is compleet biologisch afbreekbaar. Daarom dus niet alleen een verantwoorde, maar ook de beste keuze voor zowel functie als het milieu!

Fjällräven, Radys en Pyua demonstreren reeds met een klein deel van hun producten in de realiteit dat het mogelijk is hoogkwalitatieve buitensporttextiel te ontwikkelen zonder PFK’s. Andere merken, waaronder Vaude en Jack Wolfskin laten weten een deadline te hebben (ergens in 2020) waartegen ze PFK’s volledig uit hun productielijn willen elimineren.

Toch een bijzondere prestatie dat Pinewood er wel toe in staat is om al bijna 2 jaar PFK vrij te zijn.

Langere termijn onderhoud:

Mocht je toch ooit aan de 10+ wasbeurten toe komen, dan is het wijs om een kledingstuk opnieuw te reinigen en impregneren met een water en vuil werende laag. 

Gelukkig hebben wij hier het merk SENTZ® voor.

Sentz®-n-Clean Textiel is een natuurlijke zachte zeep van uitstekende kwaliteit dat uitermate geschikt is voor het reinigen van jouw favoriete buiten(sport)kleding. Zowel ademende (Gore-Tex®,…) als niet-ademende stoffen worden weer schoon met Sentz®-n-Clean. Technische membranen krijgen opnieuw hun optimaal ademend vermogen terug.

Met Sentz ’n Dry kan er een nieuwe impregneer laag aangebracht worden zonder het ademend vermogen van de stoffen aan te tasten. Sentz-n-Dry is eenvoudig aan te brengen op stoffen met een ademend membraan (Gore-Tex®, Sympatex®,…), Polar Fleece, Softshell en allerlei andere synthetische stoffen.Deze producten bevatten geen drijfgas en GEEN PFK’s! Onze middelen zijn milieuvriendelijk en bovendien ontwikkeld zonder gebruik te maken van proefdieren.

Sentz heeft een enorm breed scala aan onderhoudsmiddelen die stuk voor stuk met de zelfde visie en principes tot stand gekomen zijn. Van de Beezwax tot de geur maskerende sprays, speciaal voor de jacht.. Voor alle situaties is er een geschikte PFK vrije “oplossing”

Het zou mooi zijn als meer mensen een beetje wakker gaan worden en zich gaan bekommeren om onze natuur en gezondheid. Denk jij de volgende keer ook beter na bij de aankoop van jouw outdoor kleding…?

Bron: Greenpeace, Wiepke Boogaerts, Pinewood, Bionic Finish®, SENTZ®

Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie