En dan iets wat ik anders nooit doe...

Een review schrijven!

Hardihar har ho.

En waarover doe ik deze keer verslag:

De Sasta Jero, een broek welke ik nu een maand of zes in bezit heb en vaak heb aangehad in deze tijd.

Voor mij is dit een eerste kennismaking met het Finse merk en ik had toch wel hoge verwachtingen nadat John van Vriezz Trading me er zoveel lovends over had toegediend.

En als John je iets toedient, zij het drank, zij het kledingadvies, of Het Geheym van Het Leeven, je gaat met ca. 200cm aan knoestig gebouwde Oosterlandert niet in discussie. Dat doe je dapper vanachter je toetsenbordje.

Het is alleen jammer dat ik niet echt wat slechts te melden heb over deze broek. Meestal vind ik wel wat te nit-picken als ik lang genoeg zoek en laten we wel zijn, als rechtgeaarde Nederlander heb je toch altijd wel wat om over te zeiken. Ik stel mezelf dan eerlijk gezegd ook een beetje teleur. Maar niet getreurd, vrienden en vriendinnen van het sardonisch vermaak, gaandeweg kom ik vast nog wel ergens op.

Zoals ik bij mijn eerdere preview al schreef: Het valt bij het uitpakken direct al dat je met iets niet alledaags te maken hebt. Solide constructie, mooie materialen en met stip op nummer 1: Hoe licht dit kledingstuk is! Iedere keer als ik het ding aantrek valt het me toch weer even op. Vergeleken met al mijn andere outdoor broeken is alleen een zomerbroek van een zeker... artisaan Poolvossen merk, even licht.

Vanuit de fabriek is de broek met een water afwerende Nikwax coating afgewerkt. Mooi detail en leuk voor een heel kleine regenbui maar uiteindelijk wordt je gewoon nat en is het belangrijker om te weten hoe snel je broek weer droog is. Wat betreft vlekwerende eigenschappen, daar kan ik niet veel over zeggen aangezien ik de zwarte variant van deze broek draag. Vlekken vallen niet echt op. Derhalve concludeer ik dat de coating ook hierin zijn werk wel doet.

De bovenzijde van de recycled 65-35% polycotton broek (pluspunten voor werken met gerecyclede materialen), tot op de knie, is zo droog. Dat is meteen ook het belangrijkste deel, want je dijbenen en kruis, daar wil je de meeste warmte bewaren met de grote slagaders die daar dicht onder de oppervlakte lopen. Voor je het weet sta je daar veel lichaamswarmte af. In de zomer geen punt en misschien zelfs wel lekker, een beetje verfrissing in die muffe tent maar in kouder weer wil je niet met de ijsbloemen op je ballen lopen. Of een ijsmuts.

Jazeker, de Jero is er ook voor dames. Vanaf de knie naar beneden heb je met ander materiaal te maken dat iets minder snel droogt: Met Kevlar versterkt "Kenytex", dat ook doorloopt aan de binnenkant van de broekspijpen. Hier is meteen een reden voor het verminderde gewicht terug te vinden: Kenytex is volgens Sasta sterk genoeg om enkellaags gebruikt te worden, waar veel outdoormerken kiezen voor een dubbele laag stof over de knie. Tot nu toe heb ik nog geen enkele reden om Sasta in hun aanpak ongelijk te geven.

Ik ben vrolijk door kreupelhout gedenderd, ben op de voorgevormde knietjes gegaan om fik te steken, heb m'n zakken volgeladen met rommel, heb geklommen en geklauterd... De Jero doet wat hij moet doen. Met verve.

Als je naar de set up van de zakken kijkt....  Dan...

De zakken kijkt...

YASSSS!

And there you have it, ladies and gentlemen. Iets te zeiken.

Buiten de standaard aanwezige twee broekzakken, heb je op je rechter bovenbeen een grote steekzak met klep en drukknopen ter aflsuiting. Op je linkerbovenbeen, heb je een schuin ingezette ritszak. En daar, beste kijkbuiskinderen, hebben we dan iets waar ik persoonlijk iets minder van ben gecharmeerd. Ja. Daar kun je heel mooi en veilig je waardevolle zaken als portemonee in opbergen, dat ritsvak. Maar Sasta had ook kunnen kiezen voor nog eenzelfde grote steekzak met een ritssluiting onder de klep. Een optie die een concurrerend... ehm... rugzakkenmerk, heeft uitgedokterd en me beter bevalt. Maar dan moet ik wel weer eerlijk zijn en toegeven dat deze ritszak wel weer erg netjes is afgewerkt en lekker ruim is. Een zogenaamde "zipper garage", een afdakje voor je sluitstuk, is een mooi en praktisch detail dat ongemerkt en ongewenst openen van het ritsvak tegengaat. Ik stop er m'n muts meestal in, merk ik. Uiteindelijk is het dus alleen kwestie van persoonlijke voorkeur. Aan de functionaliteit valt niets af te doen.

Iets wat mij altijd de rauwe rillingen over m'n rug doet lopen, is de angst dat ik in kleding die is voorzien van stretchstof gaten krijg. Of door vonken bij het kampvuur, of door scherpe takken. Ik ben erg zuinig op m'n spulletjes. De Jero heeft stretchstof maar op doordachte plaatsen; Boven je kont onder de riemband en in de knieholten. Precies waar je het goed kan gebruiken bij bukken en knielen. Honderd punten! Geen gevaar op (brand)gaten en ik sta dus een stuk meer ontspannen bij m'n vuurtje en duik gerust de bosjes in. Als laatste, weldoordacht detail heeft Sasta rekening gehouden met het gebruik van gaiters bij deze broek: Doormiddel van klittenband vlak onder de knieholte -maar heel goed niet zo vlak eronder dat het irritant zou kunnen worden bij aantrekken- en bij de onderzijde van de pijp, kun je de wijdte van je broekspijp regelen en zorgen dat je gaiters mooi strak over je onderbenen komen te liggen. Persoonlijk nog niet uitgeprobeerd maar zeker een attest aangaande de hoeveelheid aandacht die Sasta besteedt aan haar producten.

De pasvorm is voor mij ideaal: Ik ben niet van de strakke broeken. De Jero heeft een "relaxed fit". Goede ruimte op de bovenbenen en een niet te hoge tailleband. Ik geloof dat de Haikki een wat meer spijkerbroek-achtige fit heeft, voor degenen die daar meer van houden. En die heeft dan wel weer twee grote steekzakken op de bovenbenen. Zie? Het komt toch nog een keer terug, he.

Voor de lange steltlopers onder ons, een langere maat is gewoon te bestellen. Voor mij met m'n 1.87m is de standaard lengte goed. Tot nu toe is de stof goed kleurvast en is de broek nog mooi diepzwart. Ik heb 'm...effe denken... drie keer gewassen en twee keer uitgespoeld door er mee in een rivier te springen. Geen krimp, geen vervorming, nada.

Anyway! De Sasta Jero. Mijn kont ziet er geweldig in uit.

 

Een zeer mooi alternatief voor de geijkte merken en niet alleen omdat het in Nederland wat minder bekend is. Er zitten een aantal hele fijne features in deze broek verwerkt die ik tot nu toe, in deze combinatie dan, alleen bij de Jero heb gezien. Hij valt qua aanschaf in het hoge segment uit. Met een prijskaartje dat iets noorderlijker als 200 Eypo ligt, zou je 'm bijna niet vies durven maken... Maar dat kun je nou juist prima doen en als ik het zo eens een beetje inschat, voor een behoorlijk lange tijd. Deze textielen tank gaat nog wel een paar Blitzkriegs in het bos mee. En onder het motto 1 = geen, ook hier ga ik er nog eentje van halen! Geardos gonna geardo.

Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie