Microvezels zijn tegenwoordig veel in het nieuws. In deze blog zullen we hier verder op in gaan net als  enkele suggesties voor wat u op korte termijn kunt doen om het milieu te helpen en uw gebruik van microvezel te verminderen. 

Tip: de beste oplossing is om natuurlijke vezels te dragen, en nog beter Armadillo Merino®.

Wat zijn microvezels?

Microvezels zijn kleine strengen waarvan textiel wordt gemaakt. Als we klein zeggen, bedoelen we klein - een vijfde van de dikte van menselijk haar. 
Ze zijn te vinden in synthetische (polyester) kleding, weefsels en breisels, visnetten, matten, auto-interieurs ... vrijwel overal. Bedenk, overal waar plastic of polyester is.

Deze synthetische stoffen, waarvan 60% van alle kleding op aarde gemaakt is, hebben een groot verborgen probleem: wanneer ze worden gewassen, laten ze kleine stukjes plastic los - de zogenaamde microvezels - die met miljarden door onze riolering stromen, door waterzuiveringsinstallaties en zo in onze rivieren, meren en oceanen.
Uiteindelijk komen deze microvezels terecht in de oceaan, waar ze afdrijven, worden opgegeten door vissen en vogels, en verzamelen zich in de natuurlijke draaikolken van de oceaan.

Krijg je van wol plastic microvezels?

Nee, wol is natuurlijk en de vezels die bij het wassen vrij komen, worden op natuurlijke wijze afgebroken, op dezelfde manier als uw haar. Wol is nml. net als ons haar, gemaakt van creatine.

Hoe slecht is het?

Het grootste probleem van microvezels is dat het in ons leidingwater systeem komt, evenals in de oceaan. In een recent onderzoek van Orb Media vonden ze besmetting van microvezels in 83% van het leidingwater dat ze bemonsterd hadden. 
Dit kwam uit tapwaterstalen van meer dan een dozijn landen. De VS had de hoogste besmettingsgraad, namelijk 94%. Libanon en India hadden de volgende hoogste tarieven.

Europese landen hadden de laagste besmettingsgraad, maar dit was nog steeds 72%. Het gemiddelde aantal vezels gevonden in elke 500 ml steekproef varieerde van 4,8 in de VS tot 1,9 in Europa. 1

In een ander onderzoek door Rebolledo & van Franekeringestion, vonden ze bij 44-50% van alle zeevogels, zeeslangen, zeeschildpadden (alle soorten), pinguïns, zeehonden, lamantijnen, zeeotters, vissen en kreeftachtigen plasticresten of verstrikking. En de helft van alle zeezoogdieren. 2

We weten niet wat de gevolgen voor de mens zijn van het eten van plasticverontreinigd voedsel en het drinken van plastic vervuild water. We weten dat in laboratoriumexperimenten waar vissen met gifstoffen beladen kunststoffen werden gevoerd, deze chemicaliën in het visweefsel was getrokken en leverbeschadiging (prekankerletsels) en hormonale problemen hebben veroorzaakt die van invloed zijn op geslacht in de vis. 
Deze effecten werden voor het eerst waargenomen door wetenschappers van de University of California en San Diego State University, VS en gepubliceerd in Nature Scientific Reports. 3

" In 2025 zouden oceanen meer plastic dan vis kunnen bevatten" 

Microvezels vormen een onderdeel van een groter probleem van plastic in de oceaan. In het rapport The New Plastics Economy: Rethinking the Future of Plastics schatten ze dat er momenteel 150 miljoen ton plastic in de oceaan ligt. 
Vervolgens analyseerden ze de materiaalstroom over de hele wereld en voorspelden ze dat, gezien de verwachte groei van de productie, oceanen in 2050 meer plastics dan vis zouden kunnen bevatten.4

Hoe lang weten we dit al over microvezels en hoe lang hebben de grote merken er niets aan gedaan?

Sinds 2011. Dr. Mark Anthony Browne, een senior onderzoeksmedewerker van de School of Biological Earth and Environmental Sciences aan de Universiteit van NSW, Australië. 
Sloeg als eerste alarm over hoe vervuild onze oceaan is. In 2011 ontdekten hij en co-onderzoekers dat de bron van de meeste plasticvervuiling aan kustgebieden over de hele wereld werd bemonsterd, niet de restanten waren van plastic verpakkingen of microbolletjes die ze hadden verwacht, maar van textielvezels uit kleding en dekens, vooral acryl, nylon en polyester.

"We hebben een krachtig antwoord nodig van de textiel- en de  wasmachine industrie om betere stoffen en wasmachines te produceren en van overheden om de rioolwaterzuivering te verbeteren en onderzoek te ondersteunen naar manieren om microvezelverontreiniging te verminderen.
" Dr. Mark Anthony Browne 5

Hoe kan wol helpen?

Wol is 100% biologisch afbreekbaar, wat betekent dat wol afbreekt tot zijn natuurlijke basiselementen en daarom de oceanen en waterwegen niet vervuilt. 
Consumenten zijn in toenemende mate bezig met waaruit hun producten zijn gemaakt en hoe dit hun omgeving beïnvloedt. 
Natuurlijke materialen zoals wol hebben niet alleen de voorkeur vanwege de vele geweldige eigenschappen zoals zachtheid, warmte en vochtbeheersing, maar worden nu erkend vanwege de hernieuwbare en biologisch afbreekbare voordelen.

Wat kan jij doen?

  1. Draag zo veel mogelijk kleding gemaakt van natuurlijke vezels. De daarbij vrijgekomen microvezels breken vanzelf af. Draag bijvoorbeeld meer Armadillo Merino®.
  2. Was je kleren minder. Elke keer dat je je kleding wast, geven ze microvezels vrij. Was ze minder en er komen minder microvezels vrij.
  3. Vervang uw bovenlader wasmachine. Als u een bovenlader wasmachine hebt, vervangt u deze door een voorlader. Uit een onderzoek van Patagonië werd bevonden dat bovenladers 7 keer meer microvezels produceerden dan voorladers.
  4. Vul je wasmachine. Het wassen van een volle lading resulteert in minder wrijving tussen de kleding waardoor minder vezels worden vrijgemaakt.
  5. Was op koude temperaturen. Hogere temperaturen kunnen kleding beschadigen en meer vezels vrijmaken

Er zijn verschillende voorgestelde langetermijnoplossingen. Zoals:

  • Droog wassen
  • Retro passende wasmachines met een filter om microvezels op te vangen.
  • Ontwikkeling van textieltoepassingen om de microvezels te stoppen.
  • Verbeterde afvalwaterzuiveringsinstallaties, waarvan de meeste momenteel niet alle microvezels kunnen filteren.

Zoals u kunt zien, zijn dit allemaal langetermijnoplossingen en op de korte termijn raden we aan om meer kleding te dragen dat gemaakt is van natuurlijke vezels zoals wol, katoen en hennep, bij voorkeur Armadillo Merino, en uw synthetische kleding minder te wassen.

Bronnen:

1. https://orbmedia.org/stories/Invisibles_plastics
2. Kühn, S., Bravo Rebolledo, E. & van Franeker, J. In Marine Anthropogenic Litter (eds Melanie Bergmann, Lars Gutow & Michael Klages ) Ch. 4, 75–116 (Springer International Publishing, 2015).
3. http://www.nature.com/articles/srep03263
4. https://www.weforum.org/reports/the-new-plastics-economy-rethinking-the-future-of-plastics
5. https://www.stuff.co.nz/life-style/well-good/teach-me/98390002/why-your-laundry-is-littering-the-ocean-with-plastic

https://www.theguardian.com/environment/2016/jun/20/microfibers-plastic-pollution-oceans-patagonia-synthetic-clothes-microbeads
http://www.suedwollegroup.com/merino-wool-wont-add-to-microplastics-pollution/

Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie