Elkhunter… De naam alleen al is genoeg om mijn interesse te wekken.
Interesse in deze rubber laars om als allround outdoor laars te gebruiken in de nattere maanden van het jaar…

Mensen wat ben ik er al vaak op uit geweest de laatste jaren. Vele nachten heb ik buiten, midden in de natuur doorgebracht. Van zomer tot winter, van zand en modder tot smeltende sneeuw. Niets weerhoud mij ervan om mijn vrije tijd “kamperend” door te brengen.

Een hoop verschillende merken schoeisel en boots hebben de revue gepasseerd en ik blijf altijd weer tegen één probleem aanlopen.. Vochtige schoenen in de kletsnatte herfst of in de winter als de sneeuw smelt. Ik heb blijkbaar een bepaalde aanleg om tegen alle producteigenschappen van een schoen in te gaan. Mid hoge schoenen van lowa, snowboots van Meindl.. Allemaal vochtig. Niet van zweetvoeten, daar heb ik bijna geen last van. Het vocht komt altijd van buitenaf mijn schoeisel in. Ik vind zelf niet dat ik te onzorgvuldig met mijn schoenen omga, ik wil gewoon vertrouwen op mijn schoeisel en mijn voeten kunnen plaatsen waar dat uitkomt. Niet de plassen en sporen ontwijkend om tere schoentjes te beschermen. 

Het werd tijd dat Tikaani Outdoor zich volledig ging wijden aan een nieuw onderzoekje...

Wat nou als ik mijn schoenen voorlopig even aan de kant zou gooien, mijn hoge Pinewood boots(http://www.vriezz.nl/nl/pinewood-jacht-and-hiking-schoenen-hoog.html) met Sentz bijenwas behandel en even voor een andere dag in de kast zou zetten…

(http://www.vriezz.nl/nl/sentz-beezwax-leather-care.html)

Voorlopig gaan we lopen op rubberen laarzen.. Lets go.. Lets go Viking!

Het bedrijf:

Viking is al meer dan 90 jaar een gevestigd merk in Noorwegen. In 1992 kreeg dit merk dan ook de mogelijkheid GORE-TEX® te gebruiken in hun producten. Dit maakte Viking het eerste Noorse bedrijf wat dit mocht doen. Ze produceren voornamelijk rubber laarzen voor jacht, hiking, sport en vrije tijd. Viking gebruikt voor hun laarzen altijd natuurlijk rubber. Dit zijn mensen met verstand van zaken en ik kon niet wachten tot de laarzen binnen waren! 

De laars:

De Elkhunter II laarzen komen in een chique verpakking. Geen simpele schoenendoos maar mooi afgewerkt karton met degelijk draagsysteem en de nodige stijlvolle prints aan de buitenkant. 
Dit is een verpakking waar je de laarzen weer in terug stopt als je ze niet gebruikt. “Gelukkig gaat mij dat niet gebeuren” dacht ik bij mezelf.

Door het flexibele rubber schieten de laarzen vlot aan mijn voeten maar in het begin moet ik even wennen aan het gevoel van deze rubber laars. Ik had namelijk verwacht om een stugge instap laars aan mij voeten te krijgen met zo een harde en vooral dunne zool, maar deze laars voelt op de bodem net als een sportschoentje. 
Een comfortabele demping in de zool waar ik eigenlijk niet van uit was gegaan.  
De schacht van de laars is voor mijn been omvang net iets te ruim maar gelukkig zitten er een gesp op de achterkant van de laarzen om de breedte naar wens in te stellen. Zo op het eerste gezicht een prettige laars!

Taiga had mazzel. Ik wilde meteen een stuk door het natte bos wandelen om zo de boel een beetje in te lopen voor verdere hikes. Riem gepakt.. Klik, hond vast en gaan!
Nadat ik een kilometertje achter Taiga aan was gesleept, begon ik de bovenkant van mijn rechter voet te voelen. Het leek alsof er een stug stukje rubber of een vouw van het materiaal mijn wreef irriteerde als ik mijn voet afwikkelde. Hmmmm… Dat is minder, dacht ik.

Eenmaal thuis trappelde ik de laarzen uit en heb ze even met een zachte borstel van de bagger ontdaan. Dit zit in mijn systeem, ik maak graag mijn spullen schoon. 
Misschien bijzonder maar naar mijn idee is het nodig als je met mooie en betrouwbare spullen naar buiten gaat. Zorg voor jouw items, dan zorgen ze voor jou!

De volgende dagen de laarzen maar voor korte loopjes aangehad, het plekje op mijn wreef was namelijk nog aanwezig. Na deze dagen ging het rap beter, de laarzen werden nog soepeler en begonnen zich naar mijn  voeten te vormen. 
Hierdoor ging het lopen vanzelf ook steeds relaxter. De laarzen zijn zo makkelijk aan- en uit te trekken dat je ze erg snel pakt. Hierdoor bestaat de kans dat je ze zelfs aan doet naar het werk. 
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik in een omgeving woon waar het vaak nat is, dus ik loop veel op laarzen of hogere schoenen. 
Gympen zijn hier niet welkom in het bos.

Het grote verschil tussen een reguliere “goedkopere” laars van de plaatselijke tuin/dieren winkel en deze Viking laarzen is dat  het draagcomfort vele malen hoger ligt bij laatst genoemde. 
De zool is veel dikker en soepeler en het UCG profiel ( https://www.vikingfootwear.com/ultimate-grip-concept-(ugc) op de zool geeft een hele hoop grip op natte en modderige ondergronden. 
Dit merk je meteen met lopen. Omdat er door de dikte en de inlegzool ook meer demping in de zool zit, heb je veel minder snel het gevoel dat de koud in de voet trekt. De binnen voering van de laars is van zacht sneldrogend polyester, de inlegzool is ademend en uitneembaar. 
Deze feiten, samen met het soepele natuurlijke lichtgewicht rubber, zorgen voor een hele andere dimensie in de wereld van de rubber laars. Het is eigenlijk een flexibele rubberen wandelschoen…

Bagger:

De laatste maanden is het erg nat geweest buiten. Niet dagelijks een fijne situatie waar je naar uit kijkt maar Taiga heeft een hoop beweging nodig en word getraind in de sledehondensport. 
Ik moet er dus gewoon op uit in de herfst en wintermaanden. De laatste weken doe ik dit trouw op mijn Elkhunters en zoals we mogen verwachten zijn ze keurig waterdicht. 
Daar had ik ook geen twijfel over. Wel viel het me op dat ik niet echt meer het idee had dat ik laarzen droeg. Ik kon de step op en af springen om even mee te rennen, landen in de plassen van modderige ellende als hij weer veel te hard door de bocht wilde vliegen en mee steppen als de hellingen te zwaar voor Taiga werd. 
Zelfs met flink steppen had ik niet het losse zwabber gevoel van een algemenere rubber laars.  

Kou:

Als laatste wil ik de sneeuwtest aanhalen. Mijn vrouw en ik wilde voor onze trouwdag lekker een lang weekend met Taiga hiken in de sneeuw. Dus hop… met het gezin in de auto en de laarsjes natuurlijk mee. 
Er lag een pak verse poeder van ongeveer 60 tot 80 cm op de wandelpaden waar we vaker komen nabij Neuastenberg. Heel leuk en prachtig maar... 60 tot 80 cm… dat is hoger dan de laars :D

Hier kwam ik al heel snel achter door de fout te maken om mijn laars over mijn broek te dragen en niet andersom zoals we allemaal geleerd hebben in sneeuw condities. Noem het eigenwijs of onoplettend, het was gewoon een beetje dom.

Mijn rechter laars was in 1 keer afgetopt met sneeuw. Brrrrr. Gelukkig nog scherp genoeg om niet mijn linker ook de diepte in te laten zakken. Mijn vrouw lag proestend in de sneeuw en Taiga keek me vragend aan... 
Wat doe je nou dan?? Ach ja.. sneeuwpret komt in vele vormen… Laarsje geleegd en ondertussen maakt mijn vrouw een sneeuwengel van zichzelf. Dit gaat haar goed af en Taiga is het met me eens. 
Met een snoekduik drukt hij haar nog dieper in de sneeuw. Na met zijn drieën nog een snowface te hebben gemaakt, is het tijd voor de serieuze test. Broek OVER de laars en lopen maar. 
Ik verwachtte na een aantal kilometers ploegen dat ik toch wel koude voeten zou gaan krijgen maar eigenlijk bleven ze de hele dag nice en toasty. De combinatie van een (merino) wollen sok en de inlegzool maakt dat je blijkbaar genoeg isolatie hebt om de kou buiten de tenen te houden. 
Ik gebruikte bij deze hikes de boot socks van Armadillo (http://www.vriezz.nl/nl/armadillo-lichtgewicht-boot-sok.html), geknipt voor dit werk. Natuurlijk volstaan andere wollen sokken ook. Verschillen in sokken zijn niet voor dit verhaal. 
Daarvoor moet je naar: http://www.vriezz.nl/index.php?dispatch=blog.view&id=137

Onderhoud:

De laarzen kan je met lauw warm water en een zachte borstel schoonmaken. Daarna laten drogen (niet op de kachel he!!) en als ze droog zijn kan je ze met de meegeleverde onderhoudsborstel weer invetten. 
Wil je goed onderhoudsmiddel op langere termijn? 
Check dan de speciale rubberlaarzen spray van Sentz, deze is van natuurlijk rubber gemaakt en werkt zeer mooi om droogtescheurtjes te voorkomen en de laarzen in tip top conditie te brengen op een echte ecologisch verantwoorde manier. (http://www.vriezz.nl/nl/sentz-rubber-boot-care-uv.html)

Conclusie:

De Elkhunter II laarzen zijn stijlvolle lichtgewicht rubber laarzen, waterdicht, zeer comfortabel op lange hikes, sneldrogend en goed bestendig tegen kou. 
Als je ze meeneemt op outdoor en bushcraft reisjes is het ook een heerlijk voordeel om bijvoorbeeld vanuit de hangmat of shelter even in of uit de laarzen te schieten zonder allerlei veters en haakjes.  
Het is gewoon een flexibele rubberen wandelschoen.

De nadelen die ik tot nu toe heb bemerkt is dat mijn gespje bij de kuit soms los gaat uit zijn vergrendeling (maar ik denk dat dit eerder door aan en uittrekken komt) en dat ik op het voorterrein van het ziekenhuis waar ik werk, soms ietwat vreemd aangekeken word in mijn outdoor kloffie met rubber laarzen…
 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie