Electronisch kaarslicht…

De Mactronic Nippo 1.9 oplaadbare hoofdlamp

De beschrijving van Mactronic:

Mactronic Ltd, gevestigd in Wroclaw, Polen, is een vooraanstaande Europese producent en distributeur van batterijen en (oplaadbare) verlichtingssystemen voor outdoor enthousiastelingen en hardwerkende professionals. Made in Europe dus, niet in China..

Over juist deze oplaadbare verlichting systemen wilde ik het nou juist even hebben.

Al jaren loop ik rond met een hoofdlamp op 4 AAA batterijen. Dit bevalt me altijd prima omdat het een betrouwbare lichtbron voor mij is. Nu ben ik vooral de laatste twee jaar veel bezig geweest met de ontwikkeling en fine tuning van mijn outdoor gear en de zoektocht naar de perfecte combinatie van items voor in mijn rugzak. Ik wilde de ultieme set voor mezelf samenstellen om voor een langere tijd zelfstandig en comfortabel te kunnen rond trekken. Gelukkig kan ik jullie vertellen dat ik deze combinatie nog niet gevonden heb. Het doel is namelijk voor mij niet zo belangrijk, het is de reis er naar toe…

Het punt bij mij is alleen dat ik op die reis niet te veel wil meenemen maar wel weer filmpjes en foto’s wil maken van de avonturen die ik meemaak. Ik zit dus vast aan een energiebron om mijn spullen van voldoende spanning te voorzien.

Waarom dan nu ineens een oplaadbare hoofdlamp?

Omdat ik toch al van alles moest kunnen opladen zoals mijn waterdichte fototoestel/video camera, telefoon en action cam, vond ik het interessant om ook mijn hoofdlamp tijdelijk te vervangen voor een oplaadbare. Dit deed ik in eerste plaats omdat dit mij het gewicht van 8 batterijen zou schelen. Eén set voor in de hoofdlamp en een backup set. Ook wilde ik dus voor langere tijd weg kunnen zonder afhankelijk te zijn van bevoorrading van nieuwe batterijen en netstroom.

Ik werk regelmatig met mijn powerbank in combinatie met een solar panel van 15 watt en dit brengt mij de nodige energie om mijn spullen van prik te voorzien. De Mactronic Nipo 1.9 werd ook door deze energiebronnen geladen en dit ging eigenlijk net zo vlot als ik met mijn andere items gewend ben. Een goede eerlijke start voor de Nippo dus.

Het oog wil ook wat..

Mactronic maakt een scala aan hoofdlampen en andere verlichtingsbronnen, deze zijn divers in kleur, functie en uiterlijk. De Nippo 1.9 die ik nu gebruik is grijs met oranje. Ik kies bewust voor meer kleur in mijn outdoor gear omdat ik juist van het standaard “militaire” uiterlijk af wil. Een frisse wind door de bushcraft/buiten wereld! Ik ben niet buiten om me te verstoppen, ik ben buiten om te genieten van de natuur in al haar facetten. Vanzelf gebruik ik wel natuurlijke tinten in mijn kleding als ik opzoek ga naar wild maar je zal mij niet meer met een compleet groene uitzet tegenkomen. Ik vind daarom het design van de Nippo goed gebalanceerd tussen modern, functioneel en toch outdoor. De behuizing is stevig en zorgvuldig afgewerkt. De voorzijde van de hoofdlamp word omgeven door een meer flexibel plastic, wel zo handig als de hoofdlamp zo nu en dan wat te verduren krijgt in het veld. De rest van de behuizing is van harder plastic. De hoofdband is verstelbaar en aan de binnenzijde hiervan is een coating aangebracht voor extra grip. Er word ook een extra bandje bijgeleverd om over jouw schedel heen te draperen maar deze gebruik ik persoonlijk niet omdat de hoofdlamp zonder dit bandje ook comfortabel blijft zitten.

Gebruikers gemak:

De Nippo 1.9 is voorzien van IPX4, dit betekend dat de hoofdlamp spatwaterdicht is, dit klopt ook wel want ik heb een avond lang in de plenzende regen gestaan om in het donker met grote moeite mijn vuurtje weer aan te  krijgen en hierbij constant deze hoofdlamp aangehad zonder er überhaupt over na te denken. Blijkbaar was de fabrieksinfo correct.

De hoofdlamp is natuurlijk verstelbaar en weegt geen drol, 90 gram om precies te zijn. Hij is voorzien van een tweetal knoppen. Één voor de fellere Cree lamp en één voor de warme Nichia verlichting. Beide kleuren zijn te dimmen door de betreffende knop in te houden tot het gewenste lichtsterkte niveau en los te laten als je dit niveau bereikt hebt. Als je beide knoppen tegelijk ingedrukt houd, zal de hoofdlamp na een vijftal seconden een knipperend signaal afgeven en zo zie je dat hij op de LOCK stand staat. Dit voorkomt dat de lamp per ongeluk in de jaszak of rugtas aangaat en leeg loopt. Wil je de lamp weer gebruiken, dan wederom vijf seconden de beide knoppen inhouden voor de UNLOCK stand.

Het opladen gaat ook gemakkelijk, de Nippo 1.9 heeft een scharnierpunt waardoor de lamp opengeklapt kan worden, éénmaal open zal je zien dat er een Micro usb ingang aanwezig is waaraan de lamp opgeladen kan worden. De oplaad duur is ongeveer drie uurtjes. De hoofdlamp is voorzien van een Li-ion batterij van 3.7V 1200 mAh en kan dus ook met gemak geladen worden door een beetje degelijke powerbank of solar panel!

Shine the light!

Ten eerste zit er een stevige Cree led (190LM) in deze hoofdlamp, deze lichtbundel haalt een maximale afstand van 80 meter en de batterij gaat op 100% lichtsterkte ongeveer 2,5 uur mee en op 10% ongeveer 53 uur. Deze Cree led is vergelijkbaar met vele andere hoofdlampen en gewoonweg super funtioneel  voor allerlei zaken en taken in en om het huis, basecamp, boot of waar jij je dan ook gaat bevinden.

De Nichia leds (55LM)zijn een heel ander verhaal.. een lang verhaal wat ik probeer zo kort mogelijk te beschrijven als Super Damn Awesome! Op 100% lichtsterkte gaat de batterij ongeveer 8 uur mee, op 10% ga je hoogstwaarschijnlijk 70 uur halen!

Maar waarom is deze strand nou precies de rede dat ik groot fan ben geworden van de Nippo 1.9??

Stel je voor, je bent buiten aan het kamperen met jouw vrienden, allemaal hebben jullie een mooie hippe hoofdlamp waarmee je goed kan zien wat je aan het doen bent maar niemand zet hem uit als hij/zij met een ander gaat praten.. ken je het effect van juist die takkelamp in je gezicht? Die felle CREE die de vlekken nog een uur op je netvlies laat branden? Waarbij de blaren bijna op jouw hoofdhuid branden? Die sfeer killende lichtstralen door het bos en bij het knusse kampvuur??

Die lamp kan uit muchacho’s!

en daarvoor in de plaats komt er een oase van rust, sfeer en gezelligheid uit deze vette hoofdlamp.. Druk op de knop voor de Nichia verlichting en er komt een wijde en warme oranje/gele lichtbundel uit de behuizing. Een licht wat absoluut het kampvuur complimenteert, in geen enkele vorm storend is voor de medemensen en waarbij jouw directe omgeving op een natuurlijke manier goed verlicht word. Een boek lezen of fijn handwerk is gewoonweg veel prettiger met deze warmlicht functie.

Een paar maanden geleden waren mijn vrienden en ik aan het kamperen ergens in Flevoland en daar hadden we een knus vuurtje en een goed opgezet basecamp. Toen het begon te regenen hebben we snel samen een tarp gespannen en zijn daar even met zijn allen onder gaan zitten om niet helemaal zeiknat te worden. Deze tarp bevatte een lus aan de binnenkant en hieraan heb ik de hoofdlamp gehangen met de Nichia warm licht stand aan, zodoende was iedereen voorzien van een gezellig licht waarbij we de avond even konden voortzetten in de juiste ambiance.

Mijn vrienden waren stuk voor stuk erg onder de indruk van deze functie en we hebben hier nog een poosje vol lof over gesproken.

Wel of niet in mijn vaste gear set?

De Mactronic Nippo 1.9 is een hele betrouwbare allround hoofdlamp met een modern design. De oplaad tijd is gering in vergelijking met de levensduur van de batterij. De combinatie van fel en warm licht in één product maakt deze lamp tot één van mijn favoriete lichtbronnen. Een nadeel zou kunnen zijn dat de hoofdlamp alleen spatwater dicht is en niet waterdicht. Een ander nadeel is natuurlijk dat hij leeg kan raken en dan is er geen optie om de batterij te wisselen. Gelukkig kan je de hoofdlamp wel bijladen omdat het een LI-ion batterij is. Zorg dan wel dat je een fatsoenlijke powerbank of solar panel bij je hebt.

Deze items had ik al in mijn tas zoals ik eerder vertelde dus voor mij is dit zeker een blijvertje en ik kan hem jouw dan ook absoluut aanraden!

Groetjes Mike en Taiga

Tikaani Outdoor

Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie