Proloog:
 
Mensen die dicht bij de natuur leven weten dat het mes het belangrijkste gereedschap is wat je draagt wanneer je in de bergen, bossen en wildernis bent. 
Een echt goed mes is een loyale metgezel en dit mes zal voor een lange periode jouw partner zijn. Je zult er voor moeten zorgen en als tegenprestatie zal dit mes ook voor jou zorgen.
De messen die ze in Karesuando maken, zijn aangepast aan de omgeving van het kale, arctische klimaat en het Noorderlicht. 
Karesuando Kniven maakt echte producten die zijn gevormd door eeuwen van ambachtelijke tradities en natuurlijke grondstoffen. 
Een buitengewoon handwerk. Niet alleen zeer functioneel, maar ook prachtig om te zien.
De Nulpu:
Nulpu is een Sami woord voor een rendier mannetje wat in de herfst zijn gewei verliest.
De Nulpu is ontwikkelt om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het oude traditionele mes wat vroeger in de regio van Karesuando werd gebruikt. 
Het heeft een karakteristieke vorm en is zeer gedetailleerd afgewerkt.
 
Het lemmet heeft een lengte van 80 mm en is op het brede gedeelte 20 mm breed. De dikte van het lemmet is 3.2 mm. Het lemmet heeft aan de rugzijde een lichte drop point. 
Het is vervaardigt uit Sandvik roestvast staal (12C27) en gehard tot HRC57. Dit betekent dat het staal een 57 scoort op de Rockwell hardheid test. 
Dit is een veel gebruikte hardheid voor duurzame messen. De snede heeft een scandi grind.
 
Het heft is gemaakt van gekruld berkenhout met aan de achterkant een afwerking met gegrafeerd rendiergewei. 
De overloop van het heft naar het lemmet is naadloos afgewerkt met een messing bolster.
 
De schede is prachtig. Het is voor de helft vervaardigd uit hetzelfde gekrulde berkenhout als het heft en in dit onderste deel zit een bepaalde hoek zodat je de schede erg makkelijk kan vasthouden. 
De schede zal niet snel uit jouw koude of gladde handen glippen. Het bovenste deel is vervaardigt uit rendier leer en deze twee delen komen samen door een houten pin en sterk stikwerk. 
Dit alles is wederom naadloos afgewerkt en je kunt zien dat deze messen met zorg worden samengesteld.
 
In de praktijk:
De laatste drie maanden heb ik de Nulpu constant bij me gehad wanneer ik er op uit ging. Ik had mezelf voorgenomen om voorlopig alleen nog maar dit mes te gebruiken zodat ik een degelijk oordeel kon geven over het gebruikersgemak en de betrouwbaarheid van dit pareltje.
Het begin was onwennig. Het voelde vreemd en niet goed om mijn zelf gemaakte mes en schede weg te leggen voor een andere.. 
Was het vreemdgaan? In het begin wel. Ik merkte dat ik stiekem toch mijn eigen mes meenam als back-up knife. Raar eigenlijk dat je een soort connectie of band krijgt met een mes waar je al een tijd mee op pad bent. 
Het wordt echt een verlengstuk van jezelf zoals je vaker hoort zeggen. Nu wilde ik kijken of de Nulpu ook zo een mes zou zijn waar ik een band mee zou krijgen.
Het begon met een leuke 7 dagen naar het zwarte woud. Hier heb ik vanaf de eerste dag tot aan de laatste het mes aan mijn heup gehad, waar ik ook ging. 
Ik had mezelf voorgenomen om een fuikje van wilgentenen te vlechten en hiervoor moet je de uiteinden op een bepaalde manier insnijden. Dit was een leuke test om te kijken hoe het mes reageerde op fijn snijwerk. 
Het lemmet was gemakkelijk te sturen door zijn geringe formaat. Ook was de edge vlijmscherp zodat de wilgentenen zich gewillig lieten vormen, precies zoals ik dat met mijn bewegingen gepland had. 
Na dit basis klusje had ik meer contact met de Nulpu. Geen drukpunten in mijn handen, geen vervelende delen op het heft. Gewoon frisse handen zonder vermoeidheid.
Later in de week was ik voor het eerst succesvol met mijn nieuwe vliegvis hengel. Dit is een ware kunst op zich.  In de buurt van mijn basecamp lag midden in het bos een prachtig, deels aangelegd meertje. 
Bij de westelijke oever mondde een helder stroompje uit op het meertje en het water was kraakhelder en de meeste plekken waren maximaal een centimeter of 50 diep. 
De regenboog forellen zwommen soms individueel en soms in groepjes langs mijn positie. Hier moest ik toch een lekker maaltje kunnen vangen? 
Na wat gestuntel met de vlieglijn en meerdere casts lukte het me om een vlieg dicht bij mijn prooi te droppen.. En wat denk je? De forel kwam met een gezwinde spoed op mijn vlieg af! Ik zag voor het eerst in mijn leven een vis daadwerkelijk zijn prooi, mijn vlieg, besluipen en opeten. BEET! De dikke forel was hooked en werd netjes binnen gehaald. Hunter Gatherer plus 1!
De Nulpu kwam nu goed van pas. De achterkant van het heft is afgeplat. Dit is het deel met het rendier gewei en de gravure. Dit deel is in diameter dikker dan de rest van het heft. 
Zo kan je met de punt van het mes, op de halswervel van de forel, een flinke tik op de achterkant geven zodat de vis pijnloos en snel sterft. Hierna kwam het relatief korte lemmet van 80 mm van pas. 
Ik kon heel precies en voorzichtig de forel opensnijden aan de buikzijde om zo de ongewenste organen te verwijderen. Hierbij was het sturen van het scherp geen enkel probleem. 
Een bijkomend voordeel is het staal zelf. RVS.. Aan de waterkant en in natte omstandigheden een hemelse uitkomst. Geen gedoe met zenuwachtig schoon en droog maken zoals bij een carbonstaal mes. 
Gewoon, hop in de schede en met de buit terug.. Back to basecamp. 
 
Eenmaal terug was het tijd voor een klein vuurtje en daar heb je hout voor nodig. Er stond zat dode spar in de buurt en binnen een zeer korte tijd was er genoeg hout om een fatsoenlijk vuurtje aan te leggen en te onderhouden. Gelukkig lag er ook een leuke voorraad berkenhout zodat ik mijn visje niet alleen op spar zou moeten klaarmaken. 
Het batonnen van de 5 cm dikke stammetjes ging heel best. RVS is hard dus ik was niet bang voor bramen in het lemmet. Wel had ik mijn twijfels bij de verankering in het heft.. 
Het is geen full tang mes zoals ik altijd gehad heb.. Kan dit wel??
Gewoon de proef op de som en met een paar flinke klappen op het lemmet maar de vuurdoop gedaan. Als het mes mijn mes wil zijn dan moet hij hier tegen kunnen, dacht ik in mezelf. 
En gelukkig waren de 5 cm balkjes geen probleem voor de Nulpu. Feathersticks had ik wel vertrouwen in. Het mes was nog steeds bloedscherp en zonder beschadiging. 
Alsof er niets mee gebeurd was. Voor ik het wist had ik een drietal feathersticks en kon de pret beginnen… Vuur maken..
Firesteel.. Waar is mijn firesteel?? Shit, die zit in het heft van mijn eigen mes.. Gelukkig had ik hem, zoals ik al opgebiecht had, stiekem in mijn tas als backup. Deze toch maar even opgehaald. 
Helaas is het bijna niet mogelijk om met de rug van de Nulpu goede vonken te genereren in combinatie met een firesteel. De rug is te rond om het schaafsel te creëren wat je nodig hebt voor de vonken. 
Hier zag ik toch een klein minpuntje aan dit tot nu toe zeer fijne mes. Gelukkig had ik een oplossing voor dit probleem.. Later, thuis, zal ik hem er even van langs geven op mijn slijpmachine. 
Even een klein tikje langs een deel van de rugkant zodat het wat meer haaks word.
 
Conclusie:
Ondanks dit minpuntje, wat prima te verhelpen is met een kleine ingreep, ben ik zeer tevreden over dit allround Sami mes. Het heft is comfortabel, niet te lang. 
Het lemmet is vrij kort in vergelijking met andere messen die ik over de jaren heb gebruikt, maar juist hierdoor heeft de Nulpu mij verrast. Ik kon alles met dit mes wat ik normaal met een groter mes zou hebben gedaan. 
Het mes heeft een bepaalde totaalvorm waardoor het een heel divers stuk gereedschap is. Fijn snijwerk, maar ook grof slacht- en uitbeen werk kan met dit mes gedaan worden. 
De achterkant is gemaakt om flinke klappen  op te geven zodat je ook door hardere gedeelten hout of ander materiaal heen kan komen. Een compleet rendier ontwijden zou met dit mes prima kunnen. 
Ik snap wel waarom de mensen uit de Karesuando regio dit type mes bij zich wilde hebben. 
RVS slijpen is wat lastiger, maar het mes is niet bot te krijgen. Af en toe even stroppen en door met werken. Gelukkig heeft het een scandi grind dus kom je in het veld, met een fatsoenlijke slijpsteen, een heel eind. 
Verder is het mes bijna onderhoudsvrij. Af en toe een beetje walnootolie gemengd met bijenwas erop en het heft en de schede blijven in prachtige conditie.
Het is een pareltje om te zien.. Maar wel een keihard pareltje wat zich zeker met andere grotere allrounders kan meten. De Nulpu heeft een plekje in mijn hart en sinds de test ook een plekje in mijn rugzak. 
Ik wissel hem af met mijn eigen mes. Soms rijdt hij shotgun als backup maar meer regelmatig hangt hij aan zijn leren riempje aan mijn outdoor broek te danglen totdat ik zijn hulp inroep en hij mij gewillig helpt waar ik hem nodig heb.
Nulpu, een mannetjes rendier wat in de herfst zijn gewei verliest.. Het klinkt bijna als een zielig rendiertje.. Niets is minder waar..
Nulpu, een mes wat zonder zijn gewei nog keihard kan werken en prachtig is om te zien.
 
 
Mike Holkamp
Tikaani Bushcraft
 
Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie