Een kritische noot bij de KNJV zomerbroeken test:
 
De recente test van zomer broeken die is gepubliceerd laat toch nog wel wat te wensen over. 
 
Wat me als allereerste opvalt is de setting waarin de broeken worden getest en met name ook het gebrek aan een praktische (duur)test. 
Je zou toch minimaal verwachten dat de broeken een dag of twee in veld en bos worden gedragen en een keer gewassen zijn om de kleur vastheid in ieder geval een klein beetje uit te dagen.
Een test panel dat op zijn sokken binnen op tapijt wat rek en strek oefeningen uitvoert tussen koffie en koek door lijkt mij meer wat voor de review van tweed broeken die flaneren in de Rotary Club als hoogste doel najagen.
Deze broeken zijn echter bestemd om als textielen tank de drager te beschermen tegen de vijanden uit het veld: Teken en overige bijtertjes, doornen, vuil, dauw, een zomerse bui… 
Durft ze vies te maken, duik op een zonnige dag de bosjes in. Loop door doornen struiken, klim over hekken, kniel, ren, spring, kruip. Laat die broeken WERKEN.  
 
Dan had je na vijf minuten al in de gaten gehad dat een volledig waterdichte, gelamineerde broek in de zomer dragen niet doorgaat voor Het Beste Idee Van Nederland. 
Die extra waterdichte getapete naden dienen dan slechts nog om heel zeker te stellen dat je collega’s in het veld niet zien hoe de reuzel langs je kadetten loopt. 
De Beretta Active Hunt is voor jacht in de bergen bestemd, staat in de beschrijving te lezen. Dat wij hier te lande een paar pisheuveltjes tot berg hebben gedoopt, wil nog niet zeggen dat ze daarmee het aanverwante klimaat cadeau krijgen… 
Ademend vermogen ten spijt, iedereen met een beetje buitenspeel ervaring kan beamen dat het dragen van een gelamineerd kledingstuk bij fysieke activiteit op koudere dagen zelfs al als een broeikas werkt. 
Het openzetten van een paar ventilatie ritsen op de Chevalier Pointer  gaat daar nauwelijks wat aan veranderen. Gelamineerde broeken waartoe ook de Hallyard Alpbach behoort, horen platweg niet thuis in een test voor zomer broeken.  
Snel drogende, goed ademende en sterke, lichte stoffen zijn waar zomerbroeken van gemaakt zijn. Onder bewegingsvrijheid wordt de vraag gesteld of de broek niet gaat schuren. 
Dat ga je pas na een paar uur intensief gebruik kunnen beoordelen. Een paar keer hoofd, schouders knie en teen gaat echt niet volstaan… 
 
In meer als de helft van de gepresenteerde broeken is stretch stof terug te vinden, die als versterking wordt aangeduid. Ongetwijfeld comfortabel en positief voor de bewegingsvrijheid. 
Loop nu eens met stretchstof aan op en neer door een doornstruik of zelfs maar kreupelhout. Gegarandeerd dat er na de eerste keer al halen en lusjes terug te vinden zijn in de stof. 
Dit soort “technische stoffen” hoort thuis in de wandelsport en is niet duurzaam genoeg voor langdurig, hardhandig gebruik zoals de jacht dicteert. 
Voor de meeste (zomer) jacht en buitensport broeken volstaat een polyester/katoen mix van respectievelijk 65%/35% omdat dit bewezen langdurig presteert. 
Natuurlijk worden de pasvorm en maatvoering nu belangrijker dan wanneer je ook stretch stof gebruikt. Het articuleren van kniestukken en een goed aansluitende tailleband gaan bij een minder rekbare stof een groot verschil maken. 
Veel zal echter afhangen van persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw. Italiaanse merken zullen bijvoorbeeld minder vaak goed passen bij onze lange, Nederlandse bouw als de Scandinavische merken.
 
Hoe verder ik lees, hoe meer me het gevoel krijg dat ik de Vogue heb opengeslagen.
Kleur is absoluut belangrijk. Je wil een kledingstuk dat geschikt is voor het beoogde terrein. Of er andere kleurcombinaties mogelijk zijn is meer een vraag voor de catwalk in Milaan. 
De John Field krijgt voor zijn Camel kleur een schamper enkel punt toebedeeld. Ja… Je laat een camel kleurige broek meedoen in een test voor zomer broeken die hier in Nederland gedragen zouden moeten worden. 
Da’s gewoon geen beste keuze, daar moet je het product niet op affakkelen maar het selectie proces aanpassen.
 
Design/visueel: “Ziet de broek er aantrekkelijk en degelijk uit?” Dit ijkt me van weinig doorslaggevend belang. Hoewel iedereen het prettig vindt om goed voor de dag te komen, is het belangrijker dat een broek degelijk is. 
Niet dat deze eruit ziet alsof hij dat is. Voor de spiegel staan en er intens naar staren, daar slijt kleding niet van.
Functionaliteit: Absoluut belangrijk, al mag je je afvragen of je bij een range broeken die de 100 euro al heel rap overstijgt, desbetreffend onwenselijke zaken aan gaat treffen. 
Tenzij de fabrikant hele gekke dingen heeft gedaan met zijn ontwerp, is dat niet waarschijnlijk. 
Of de mobiele telefoon wel in de daarvoor bestemde zak past… 
Ik krijg onderhand een visioen van duckfacende millennials die in modieuze, ernstig schone jachtkledij en wapen krijgshaftige poses aannemen terwijl ze elkaar in de achtertuin fotograferen naast een al heel lang dode, opgezette huiskat. 
Van oma geleend. 
Hashtag hunter life en op Instagram. 
 
Samengevat staan er veel broeken van hetzelfde merk in het rijtje, zijn ze op een enkeling na erg duur, staan er broeken in met erg verschillende beoogde inzet en klimaat bereik en wordt er aan de onbelangrijke zaken teveel aandacht besteed en aan de belangrijke juist te weinig en onvolledig. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het hoe en waarom van de criteria. Waarom moet een broek bijvoorbeeld “stil” zijn en waaraan toets je dat?
Jagers zijn betrokken bij milieu en natuur. Helaas bevatten veel water en vuil afwerende coatings nog altijd PFK/Fluor Carbon en dat is niet bevorderlijk voor het milieu. 
Zou er niet wat aandacht moeten worden besteed aan een stukje bewustwording hieromtrent? Geef ook wat alternatieven aan zoals bijvoorbeeld Rudolph Groep, die een volledig milieuvriendelijk product gebruikt. 
 
Een goede zomerbroek hoeft niet duur te zijn. Voor 59,- kun je al slagen en heb je een broek met een indrukwekkende lijst specificaties en opties.
De Pinewood Finnveden bijvoorbeeld:
Gemaakt van strakgeweven TC1200, is hij wind afwerend en beschermt tegen insectenbeten zoals die van muggen.
Door de Fluor Carbon vrije, milieuvriendelijke Bionic Finish Eco coating is de broek water en vuil afwijzend.
De broek is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren, in grote maten, in verschillende lengtematen en voorzien van een elastische tailleband. 
Ook het model Schwarzwald is een aanrader qua zomerbroek voor buitensport of jacht. 
Voor de prijs van de gemiddelde broek uit de test koop je al snel twee broeken. Durf je zo’n dure broek überhaupt nog wel te gebruiken waarvoor hij dient, of beperk je juist je bewegingsvrijheid uit angst dat je het ding misschien vroegtijdig verslijt of sloopt?
 
Merken als Harkila/Seeland, Deerhunter, Swedteam, Pinewood en Sasta zijn volledig buiten beschouwing gelaten en dat is jammer. Het zijn gevestigde, bewezen merken met kwaliteitsproducten. 
Het is wel toevallig dat in de KNJV review de twee broeken van hoofdsponsor Fjallraven allebei als beste naar voren komen. 
Ja. Dat kan natuurlijk maar in samenhang bezien met voorgaande constateringen, ontstaat niet het beeld van een erg realistische en geheel objectieve test. 
De WC Eend begint een beetje te kwaken op de achtergrond...
 
Tekst: Jor Wasbeer
Deel dit bericht:

0 Reacties

Plaats een reactie