Wandelen in de natuur is mijn passie - Silvia Rikmanspoel



Wandelen in de natuur is mijn passie. 

De natuur is er altijd voor mij hoe ik mij ook voel. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het brengt me altijd iets. 


Zo’n 15 jaar geleden ontdekte ik wat wandelen in de natuur zowel fysiek als mentaal met me doet. Door te wandelen heb ik letterlijk bepaalde levenservaringen uit mijn systeem gelopen en het een plek kunnen geven. En nog steeds: na een werkdag computeren is het heerlijk de natuur in te gaan voor een wandeling om mijn hoofd leeg te lopen en daarmee de rust te vinden in mijzelf. 


April 2014 heb ik mijn eerste pelgrimstocht (camino) naar Santiago de Compostella en Finistére gelopen. Zo’n 6 weken ongeveer 900 km lopen in de Spaanse natuur met regen, zon, sneeuw, hagel en harde wind om mijn oren. In mijn rugzak zat alles wat ik die reis nodig had. Het was de tocht van mijn leven, iets om nooit te vergeten. Een tocht waarbij ik mooie mensen heb ontmoet, waar ik mijzelf dubbel en dwars tegen ben gekomen en waar ik qua persoonlijke ontwikkeling veel heb mogen leren. Mijn pelgrimage heb ik beschreven in mijn boek “Het Oordeel Voorbij” en daarmee heb ik inmiddels velen kunnen inspireren tot het zetten van stappen op het persoonlijke en fysieke vlak. Tegenwoordig maak ik regelmatig  wandelingen in binnen- en buitenland en neem ik anderen graag mee in mij passie door mensen te laten ervaren wat wandelen met je doet. Ik geef wandel-trainingen/ coaching en organiseer verschillende wandelevenementen in Twente.


Voorafgaand aan de camino ben ik me gaan verdiepen in de juiste wandeluitrusting. Mijn spijkerbroek heb ik vanaf dat moment ingewisseld voor een wandelbroek, goede wandelsokken, laagjes kleding, een fijne wandeljas en niet te vergeten een fijne rugzak. 


Om gemakkelijk en prettig te kunnen wandelen is juiste kleding en schoeisel van belang. Het is ervoor gemaakt, je gaat immers ook niet zwemmen in je spijkerbroek. Van bezuinigen op schoenen krijg je altijd spijt. Met je voeten moet je het doen! Schoenen moeten goed zitten, geschikt zijn voor je voet, neem minstens een maat groter dan je normale schoenmaat, vooral niet te smal zodat ze knellen en er zich blaren kunnen vormen, maar ook niet te groot zodat er wrijving op de hak ontstaat. Gedurende het wandelen worden voeten warm en zetten ze uit. Ook dan moet er voldoende ruimte zijn in de schoen.


Inmiddels is er op kledinggebied qua pasvorm (het oog wil ook wat) en afwerking veel verbeterd. Via Vriezz heb ik de wandelkleding van Pinewood ontdekt. Kleding van hoogwaardige kwaliteit die super zit en ik met plezier draag.


Neem bijvoorbeeld de broek. Ik vind het vervelend als er ruimte in de boord is, zodat er kou op mijn rug kan trekken. Een riem is extra ‘bagage’ en lastig om telkens dicht te doen. De Pinewoodbroek heeft hiervoor klittenband in de taille waarmee ik de broek op mijn maat kan maken. Verder zitten op de bovenbenen platte zakken met ritsen waar ik gemakkelijk mijn telefoon, een kaart, zakdoekjes, etc. in kan schuiven. De broek is gemaakt van stretchstof die ademt, snel droogt en perfect aansluit om mijn benen. Het laatste vind ik persoonlijk prettig omdat dit voor mij voelt als een tweede huid die gemakkelijk meebeweegt.


Op de achterkant van de bovenbenen zitten ritsen die je bij temperatuurswisselingen open kan doen voor extra ventilatie. En dat werkt echt! Verder zijn de ritsen netjes afgewerkt met een stukje stof zodat je er tijdens het wandelen met bijvoorbeeld de mouw niet achter blijft haken. De stof op de onderbenen is wind- en waterdicht (3 laags hardshell) en voorzien van ritsen om de broek gemakkelijk aan en uit te kunnen trekken. Ter ventilatie kun je de ritsen open laten en doordat de zoom met een drukknoop vast kan worden gezet, slobbert het niet om je benen. Een mooie bijkomstigheid vind ik dat de pijpen hierdoor tevens gemakkelijk op te rollen zijn tot de knieën. 


Prettig wandelen begint bij de juiste techniek, een goede conditieopbouw én de juiste wandeluitrusting, die tips geef ik uit eigen ervaring iedere wandelaar graag mee.

Meer informatie over “Het Oordeel Voorbij”, waarin in mijn persoonlijke verhaal beschrijf, is te vinden op:  www.hetoordeelvoorbij.nl